Update: 15.12.2010
Hrvatski jezik English language

             

ENGLESKI BULDOG:
Izbornik je još u izradi !

buldog slika

Za sve informacije: buldogmops@gmail.com

UK Standard

ENGLESKI BULDOG ( FCI n° 149 / 16.04.2004 - GB)

Opći izgled:
kratkodlak, zdepast, prilicno nisko postavljen, široko graden, snažan i zbijen. Masivna glava, u odnosu na tijelo, prilicno velika. Nijedno obilježje ne smije u tolikoj mjeri dominirati, da cjelokupna uskladenost bude narušena ili da nagrduje izgled psa ili šteti njegovoj sposobnosti kretanja. Lice je kratko, gubica široka, tupa i usmjerena prema gore.
Tijelo je kratko, dobro sklopljeno, udovi su snažni, dobro
razvijenih mišica i dobre kondicije.
Stražnji udovi su visoki i snažni, ali u usporedbi s teškim
prednjim udovima nešto lakši.
Ženke nisu toliko impresivne i snažno razvijene kao mužjaci.

Opća obilježja:
ostavlja dojam odlucnosti, snage i aktivnosti.

Ćud:
pažljiv, odvažan, odan, pouzdan, hrabar, ljutita izgleda ali prijazan.

Glava i lubanja:
opseg glave je velik, trebao bi (mjeren ispred ušiju) biti otprilike jednak visini pleca psa. Gledano sprijeda, glava izgleda od podbratka do tjemena vrlo visokom, takoder vrlo širokom i cetvrtastom. Pokraj ociju se protežu dobro zaokruženi obrazi. Gledano sa strane, glava izgleda od zatiljka do vrha nosa vrlo visokom i kratkom. Ceoni dio je plosnat, mlohavi nabori kože na i oko glave, ali nisu prejako izraženi, niti smiju padati preko lica. Ceone kosti su istaknute, široke, kvadraticne i visoke; duboko i široko udubljene izmedu ociju. Od stopa do sredine tjemena ide široka i duboka ceona brazda, koja se može napipati sve do zatiljne kosti. Lice od prednjeg dijela kosti obraza do vrha nosa kratko, s naborima na koži. Gubica kratka, široka, svinuta prema gore i od kuta ociju do kuta usana vrlo duboka. Nos i nozdrve velike, široke i crne, nikako jetrene boje, crvene ili smede. Vrh nosa je utisnut u smjeru ociju. Razmak od unutrašnjeg kuta ociju (ili od sredine stopa) do vrha nosa nije veci od razmaka od vrha nosa do ruba donje usne. Nozdrve su velike i širom otvorene s jasnom, uspravnom, ravnom linijom izmedu. Gornje usne su debele, široke, obješene i vrlo duboke, sa strane posve prekrivaju donju vilicu, ali ne sprijeda; tamo moraju dopirati do donje usne i posve pokrivati zube. Vilice su široke, masivne i uglate. Donja je vilica sprijeda znatno dulja od gornje vilice i svinuta prema gore. Gledano sprijeda dijelovi lica s obje strane zamišljene središnje linije moraju biti ravnomjerno uskladeni.

Oči:
sprijeda gledano usadene nisko u lubanji, prilicno udaljene od ušiju. Oci i stope su u istoj ravnoj crti, okomitoj na ceonu brazdu. Medusobno su dobro razmaknute, ipak vanjski kutovi ociju nalaze se još unutar vanjske linije obraza. Okruglog su oblika, umjereno velike, ni uvucene ni izbocene; boja ociju je vrlo tamna - gotovo crna. Ne smije se vidjeti bjeloocnica kada pas gleda prema naprijed.

Uši:
visoko usadene, tako da prednji rub uha tvori, gledano sprijeda, nastavak linije gornjeg dijela glave na njegovoj najvišoj tocki. Trebaju biti što više medusobno razmaknute, smještene što više iznad ociju i što dalje od njih: male su i tanke. Ružino uho je pravilno, tj. na stražnjoj strani prelomljeno prema unutra, gornji ili prednji rub uha pada prema van i natrag, unutarnjost ušne školjke djelomicno je vidljiva.

Zubalo:
vilice široke i uglate, šest malih sjekutica u ravnoj crti izmedu ocnjaka, koji su medusobno dobro razmaknuti. Zubi su veliki i snažni, pri zatvorenoj gubici se ne vide. Sprijeda gledano, donja vilica stoji neposredno ispod gornje vilice, s kojom je paralelna.

Vrat:
umjerene duljine (prije kratak nego dug), vrlo debeo, dubok i snažan. Dobro izbocena zatiljna crta, mnogo mlohavih, debelih nabora na koži u predjelu grla tvore podvaljak s obje strane donje vilice do prsiju.

Prednji udovi:
pleca su široka, koso položena i duboka, vrlo snažna i mišicava, ostavljaju dojam kao da su pricvršceni sa stane tijela. Prsni kos je prostran, okrugao i vrlo dubok od gornjeg ruba pleca do najdonje tocke prsne kosti. Dobro spušten izmedu prednjih nogu. Prsni koš velik u promjeru, iza prednjih nogu okrugao (rebra nisu plosnata nego dobro zaobljena). Prednje noge su cvrste i snažne, dobro razvijene, medusobno dobro razmaknute, debele, mišicave i ravne. Vanjska linija izgleda prilicno izbocenom, ali kosti su snažne i ravne, ne krive ili svinute; u odnosu na stražnje noge kratke, da leda zbog toga izgledaju dugima ili da zato trpi aktivnost psa i tako djeluje sakato. Laktovi su nisko smješteni, jasno odmaknuti od prsnog koša. Prednje došaplje je kratko, ravno i snažno.

Trup:
prsni koš je širok, sa strane zaobljen, istaknut i dubok. Leda su kratka, snažna, u predjelu pleca široka, u slabinskom dijelu razmjerno uža. Neposredno iza pleca leda su neznatno ulegnuta (najniža tocka), odande se kralježnica uzdiže do slabina (pri cemu se najviša tocka slabinskog dijela nalazi više od pleca), zatim se gornja linija - tvoreci luk - prema repu strmije spušta (takozvani roachback), obilježje karakteristicno za ovu pasminu. Rebra se protežu daleko unatrag; trbuh je uzdignut i nije obješen.

Stražnji udovi:
stražnje noge su snažnih kosti i mišicave, razmjerno dulje od prednjih noga, cime slabinski dio postaje povišenim. Skocni zglobovi su blagih kutova, nisko postavljeni. Noge su duge i mišicave od slabina do skocnih zglobova, stražnje došaplje je kratko, ravno i snažno. Koljeni zglobovi su okrugli i blago okrenuti prema van, cime se skocni zglobovi približuju, a šape su postavljene prema van.

Šape:
prednje šape su ravne i posve malo prema van, srednje su velicine i umjereno okrugle. Stražnje šape su okrugle i zbijene, prsti su zbijeni i debeli, medusobno dobro razdvojeni, dobro razdvojenih prstiju.

Rep:
duboko usaden, pri korijenu prilicno ravan, a zatim svinut prema dolje. Okrugao, glatke dlake i bez resa ili grube dlake. Umjereno dug - prije kratak nego dug - debeo u korijenu, brzo se suzujuci u fini vrh. Pas ga nosi usmjerenoga prema dolje (kraj repa nije svinut prema gore) i nikada iznad ledne linije.

Hod - kretanje:
hod je osobito težak i usiljen, cini se kao da hoda kratkim, brzim koracima na vrhovima prstiju; stražnje noge ne podiže visoko od tla, izgleda kao da kliže po tlu; pri trcanju se pleca naizmjenicno pomalo pomicu prema naprijed.

Dlaka:
fine strukture, kratko, gusto i glatko (tvrdo samo zbog kratkoce i gustoce, medutim nikada cekinjasto).

Boje:
jednobojna ili jednobojna s crnom maskom. Boje (uvijek trebaju biti jajne i ciste po prirodi): tigrasta, crvena u svim nijansama kao npr.: srnece smeda, rida, blijedo rida, bijela i sekasta (tj. bijela u kombinaciji sa svakom od gore navedenih boja). "Dudley" (tj. s ne pigmentiranim nosom), crna i crna sa smedim krajnje su nepoželjni.

Težina:
mužjaci 25 kg (55 lb), ženke 23 kg (50 lb)

Greške:
svako odstupanje od gore navedenoga valja smatrati greškom koju bi trebalo ocijeniti u omjeru sa stupnjem odstupanja.

Primjedba:
mužjaci bi trebali imati dva naocigled normalno razvijena testisa, koji se u potpunosti nalaze u skrotumu (vrecici).   
                                                                                                                                                                 NA VRH


MOPS
!!! Imamo novo leglo!!!

!! Mopsiči na prodaju !!
MOPS - štenci na prodaju

ENGLESKI BULDOG
!! Imamo novo leglo !!
Engleski buldog na prodaju - štenci

!!! Na prodaju juniori !!!

Engleski buldog - junior na prodaju

FRANCUSKI BULDOG
!! Francuziči na prodaju !!

francuski buldog - štenci na prodaju

!! Na prodaju junior !!
francuski buldog - junior na prodaju


TOPlist