Update: 24.08.2011
Hrvatski jezik English language

             

ENGLESKI BULDOG:
Izbornik je još u izradi !

buldog slika

Za sve informacije: walpurgisnight@post.t-com.hr

KARAKTER BULDOGA

Kinološki savjetnici, suci, uzgajivači i ljubitelji pasa priznaju, da uzgoj engleskog buldoga je vrhunac truda i znanja svakog kinologa, te uspješnost u odgoju i postizanje uspjeha na izložbama, znači dostići sami vrh sportske kinologije.
     Engleski buldog je bez daljnjega najzanimljivije djelo ciljanog uzgoja, koji je prijašnjeg divljeg i agresivnog psa, promijenio u umiljatog, prijaznog i strpljivog partnera čovjeka.

Moja zapažanja o karakteru, uzgoju i osobinama engleskog buldoga:
Današnji buldog je pravi gentleman, ponosan, dostojanstven, dobronamjeran prijatelj, na kojeg se može čovjek osloniti. Sam sebe smatra punopravnim članom obitelji, te u svoje veliko srce, prima sve obiteljske prijatelje i znance. Međutim, odličan je stražar, koji samim svojim izrazom tjera nepoznate i zlonamjerne osobe. Sa buldogom se čovjek osjeća sigurno i to je vjerojatno najveći razlog njegove trajne popularnosti i tajna održanja ove pasmine do danas. Brojnost pasmine nije uvjetovana modnim trendovima, prije se može reći, traženjem sigurnosti i mira u današnjem stresnom i užurbanom životu, kada čovjek nalazi uz buldoga smirenje i istinski odmor. Buldog je izgubio lovački nagon, tako da pri šetnji s njim, neće čovjek doživjeti neugodnosti.  Ne obraća pažnju na druge pse, mačke, te nepoznate ljude. I ako se čini da je trom i flegmatičan, u njemu se skriva snažan temperament i zna iznenaditi pokretljivošću i izdržljivošću u hodu. Pun je skrivene energije i agilnosti, makar na prvi pogled izgleda malo zdepast.

     Buldog je <gospodin pas> sa velikim srcem. Veže se za svoju obitelj, voli i štiti ih. Ne voli buku i nered, voli mir, ljubaznost, red. Zimu i vrućinu podnosi slično kao i ostali psi, ne voli biti izložen dugo na suncu. Najvažnije je, da se ima gdje skloniti od sunca (u hladovinu) i od zime.

     Engleski buldog je vrhunac kinološke umjetnosti, vrhunac i šlag na torti svakog, već iskusnog kinologa. Uzgojiti samo 1 štene engleskog buldoga je veliki izazov i sreća. Uzgoj engleskog buldoga ne preporučam ni pod koju cijenu početnicima. Samo iskusni kinolog može pokušati sa uzgojem ove teške pasmine.
     Engleski buldog je umjetna pasmina, koja se uglavnom umjetno pari, teško zanese i još teže se ošteni. Zato se preporuča kod štenjenja carski rez, da se zaštiti život ne samo štencima, nego najviše kuji, koja kod ne stručnog poroda može i uginuti. I štenci se manje iskusnim uzgajivačima uglavnom rađaju mrtvi ili oštećeni. Nakon prvog legla gotovo svi odustanu od uzgoja ove prekrasne, ali osjetljive pasmine. Uzgoj prva 3 mjeseca je naporan, stresan i bolan. Vlasnik kuje ne spava 6 tjedana, štence treba svaka 2 sata nahraniti, po danu i po noći, majka buldogica to ne zna uvijek sama obaviti, ne namjerno bi ih ili zgnječila ili zapostavila. Zato svu brigu za štenad treba preuzeti čovjek. Engleski buldog ima zato i puno višu cijenu od ostalih pasmina pasa.
     Buldog je pametan, vjeran, malo laje, voli djecu. Sa djecom se zna dugo  igrati i jačinu igre prilagođava dobi i uzrastu djeteta. Međutim, ne voli snažnu buku, nered i vikanje (na primjer, ako se nađe u vrtiću sa desetak djece, koja istodobno vrište). Veliku galamu može shvatiti kao nered, te može sam, bez upozorenja, odlučiti napraviti red i mir. Neće ugristi, niti povrijediti, ali jačinom svog nasrtaja može djecu uplašiti. U praksi to obično izgleda ovako: naglo skoči na sve četiri, zauzme prijeteći položaj  i snažno zalaje. Buldog sam nikad ne izaziva druge, dostojanstveno pređe preko lajanja i skakanja manjih pasa. Druga je situacija ako je napadnut, on ili njegov vlasnik, tada s njim nema šale, bori se svom svojom snagom i bivšim borilačkim umijećem. Međutim, važno je znati da buldog nikada prvi ne kreće u napad, naprotiv, izbjegava konfliktne situacije, mirno stane i promatra zbivanja oko sebe. Nikada ne bježi, bol i strah su za njega nepoznanica. Kao pacijent kod veterinara je strpljiv i blago sklono prima sve liječničke zahvate. Junački podnosi bol i sve druge neugodnosti. Ipak, ne voli kada mu se neko podruguje i šalji na njegov račun. Najviše je razočaran i pogođen, kad mu taj, kojeg najviše voli, napravi nepravdu, zato što kod buldoga se smisao za čast i pravdu visoko razvio. Ima veliko srce, dobro i pravedno.
Buldog je dobričina, naivno i pošteno dijete obučeno u strašnu masku zvijeri. Nije agresivan a za vlasnika je spreman poginuti. On je simbol čvrstine, postojanosti, te je neopisivi šarmer. Buldoga možeš odgojiti, ali ga ne možeš pretvoriti u roba. Ima ne samo veliku, ali i tvrdu glavu. Tko je jedan put dobro upoznao njegove osobine, ostaje buldogu vjeran zauvijek.
     Tako kad budete imali priliku doći u kontakt sa ovom prekrasnom pasminom, pokušajte da Vas ne ponese nelagoda zbog njegove zastrašujuće vanjštine i neprivlačne prošlosti. Pogledajte buldoga u oči, proučite malo njegovo ponašanje, popričajte sa njegovim vlasnikom, koji će Vam sigurno satima  pričati, zašto je odabrao i zašto je oduševljen baš sa ovom pasminom.

Članak napisala 10.11.1995                                                        Miriam Pribanić
                                                                                                                                                                 NA VRH


MOPS
!!! Imamo novo leglo!!!

!! Mopsiči na prodaju !!
MOPS - štenci na prodaju

ENGLESKI BULDOG
!! Imamo novo leglo !!
Engleski buldog na prodaju - štenci

!!! Na prodaju juniori !!!

Engleski buldog - junior na prodaju

FRANCUSKI BULDOG
!! Francuziči na prodaju !!

francuski buldog - štenci na prodaju

!! Na prodaju junior !!
francuski buldog - junior na prodaju


TOPlist